Het ontstaan van Het Kanon van Friesland

Die Idzard kan het mooi vertellen, maar dit is natuurlijk niet waar. Een schip met Vikingen die vechten om de hand van Vrouwe Gaasterland. Nee, het liep net even anders…

Het begon allemaal zo ongeveer 47 jaar na Christus. De Romeinen waren al een aantal jaren in Friesland en de Frisii trokken zich niet zoveel aan van de Romeinen en wat ze allemaal kwamen doen. Het stijfkoppige wat we nu nog kennen van de ‘oprjochte’ Fries, stamt dus al uit die tijd.

Lytse Pietonius stond erom bekend dat hij enorm hard kon rennen. Hij had maar korte beentjes maar was een van de vertrouwelingen van Julius Caesar. Caesar kon door de hulp van Lytse Pietonius mooi zijn hand in zijn jasje houden en daarom waren ze dus dikke vrienden. Lytse Pietonius had in Friesland grote invloed. Met zijn kanon rende hij langs de dijken op zoek naar Fries bloed. Iederen die hem of Caesar tegensprak, werd door het kanon van Lytse Pietinius geraakt.

Maar niet iedereen…

Er is nog iemand die ik aan u moet voorstellen, Reneius. Reneius was een veldheer uit het Friese land, wat we tegenwoordig Oudemirdum noemen. Reneius was een van de mensen die zich niet veel aantrok van de aanwezigheid van de Romeinen. Zijn akkerland moest worden verbouwd tot een legerkazerne, maar dat was Reneius niet van plan! Zijn akker was hem heilig, en dat verdedigde hij met hand en tand.

Lytse Pietonius kwam dus met zijn kanon aangesneld om Reneius van zijn land te schieten. Reneius pikte dit niet en pakte een paar van zijn zelf verbouwde knolrapen, en knalde ze met een keiharde smash voor Lytse Pietonius zijn hoofd. De Romeinen onder aanvoering van Lytse Pietonius hadden nog nooit zoiets gezien en zo ontstond, “HET KANON VAN OUDEMIRDUM”.

De Romeinen dropen af en het grondgebied van toen werd Friesland en dat is dan ook een van de redenen waarom we tot op heden al het 5e beachvolleybaltoernooi mogen organiseren.