COLUMN: Beachvolleybal in het ‘sociaal domein’

Volleybal is een sport die soms nogal de nodige vooroordelen geniet. Met name, vanuit de mannelijke sporten wordt volleybal vaak als minder of vrouwelijker gezien. Oei, nu doe ik het zelf ook! Het is soms lastig een plekje te geven om als fanatiek voetballer (met niet al te veel talent) toe te geven dat volleybal een mooie sport is. Zeker in de zomermaanden in het centrum van Oudemirdum, met zijn allen bij elkaar komen om met het zand tussen de tenen en de geur van zonnebrand, lekker los te gaan in het zand. Als voorzitter van stichting Beachvolleybal Oudemirdum kan ik dan ook niet anders dan lof afsteken over dit mooie spelletje.

Wat dat betreft zou je Oudemirdum ‘klein Dubai’ kunnen noemen. Het land waar grote stukken water worden drooggelegd om strand en bouwgrond te creëren. In feite doen we dat ieder jaar in Oudemirdum in het klein. Vrachtwagens vol met zand worden aangereden om vervolgens op het parkeerterrein voor MFC it Klif, hun bakken te legen. Ook dit jaar wordt er uiteraard weer een ‘klein Dubai’ gecreëerd in het centrum van Oudemirdum. Houdt u allen 13 juni vrij in de agenda.

Onze gemeenteambtenaar Idzard Pruiksma, die secretaris is binnen het bestuur van stichting Beachvolleybal Oudemirdum, is sportfunctionaris bij de gemeente. Vanuit zijn visie past volleybal dan ook in het ‘sociaal domein’. “…Sport werkt als een verbindende factor tussen mensen”. Daarin heeft Idzard niet helemaal ongelijk want als we kijken naar de geschiedenis van het beachvolleybal dan is deze ontstaan in Santa Monica, Californië. In de jaren twintig begon de sport daar als vermaak voor het hele gezin, maar het groeide in razend tempo uit tot een sport die over de hele wereld werd gespeeld. In het begin van de jaren dertig werd de sport voor het eerst in Europa gespeeld, in Tsjecho-Slowakije. Het eerste beachvolleybaltoernooi werd in de jaren vijftig gespeeld in Californië, met honderden spelers, verdeeld over vijf stranden. Pas in 1995 werd de sport voor het eerst gespeeld op de olympische spelen in Atlanta. De VS en Brazilië pakten tot nog toe bijna alle gouden medailles. Behalve in Sidney waar de Australische dames in eigen land onverslaanbaar waren. Nederland won met Robbert Meeuwsen en Alexander Brouwer in 2013 het WK beachvolleybal. Kansen genoeg dus voor Nederland op de Olympische Spelen in Rio in 2016!?

Nu in 2015 organiseren we voor de 3e keer het beachvolleybaltoernooi in Oudemirdum. Van Santa Monica in Californië, naar Oudemirdum in Friesland. Zouden ze in Californië nu ook over Oudemirdum praten? Ik denk het niet, maar voor ons is het in ieder geval een dag om naar uit te kijken.

Hessel Rienstra